به مناسبت روز ملی صنعت چاپ، «منتخب القصاید»؛ نخستین کتاب چاپ شده در ۱۵۰ سال قبل توسط آستان قدس رضوی در یکصد و سی و هشتمین برنامه سه‌شنبه‌های علمی و فرهنگی این آستان مقدس در مشهد رونمایی شد.

رونمایی از «منتخب القصاید» نخستین کتاب چاپی آستان قدس رضوی

به گزارش قدس آنلاین، مراسم رونمایی از نسخه بازنشر شده کتاب «منتخب القصاید» با مشارکت سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و اداره کل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی با حضور جمعی از پژوهشگران و دوستداران کتاب و کتابخوانی صبح امروز در کتابخانه مرکزی امام خمینی(ره) مشهد برگزار شد.
منتخب القصاید، نخستین کتاب چاپی آستان قدس رضوی است که در سال در سال ۱۲۹۴ قمری توسط راقم مشهدی سروده و نسخه بازنشر شده آن به کوشش مصطفی لعل شاطری توسط سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در سال جاری به زیور چاپ آراسته شده است.

توجه ویژه کتابخانه رضوی به پژوهشگران
در این مراسم حجت‌الاسلام والمسلمین سیدجلال حسینی رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: باید محققان، نخبگان و صاحب‌نظران را باور داشت و از آن‌ها حمایت کرد، در این صورت می‌توان کارهای بزرگ انجام داد.
وی فعالیت محققان جوانی همچون لعل شاطری را مایه خرسندی دانست و افزود: در حال حاضر پژوهشگران هیچ‌گونه محدودیتی برای دسترسی به منابع این سازمان ندارند.

تاریخچه نخستین چاپخانه مشهد
این خبر حاکی است، مصطفی لعل شاطری مصحح کتاب منتخب القصاید در این نشست با اشاره به تاریخچه ورود چاپ سنگی به ایران بیان کرد: با توجه به شواهد موجود، نخستین چاپخانه مشهد زیر نظر آستان قدس رضوی تأسیس شد که طبق گزارش فهرست پیش‌نویس موقوفات آستانه، این آستان مقدس دارای یک باب ضرابخانه در درب شرقی صحن مقدس جدید بود و سپس تغییر کاربری داده و چاپخانه‌ای سنگی در آن مشغول به فعالیت شده است.
وی افزود: «منتخب القصاید» اثر علی بن محمدحسن مشهدی خراسانی مشهور به «راقم مشهدی» و ملقب به «امین الشعرا» است که به عنوان نخستین کتاب چاپی مشهد در سال ۱۲۹۴ قمری هم‌زمان با تولیت مؤتمن‌الملک در این چاپخانه منتشر شده است.
لعل شاطری گفت: براساس جدیدترین یافته‌های آرشیوی، پس از آغاز به کار این چاپخانه طی پنج دهه تا سال ۱۳۴۴ قمری، کتاب‌های متعددی با درونمایه‌های گوناگون مذهبی، ادبی، فقهی و تاریخی با همکاری مؤلفان و مترجمان با استادان چاپ و حامیان مالی منتشر شده است که تاکنون ۲۸ عنوان از آن‌ها مورد شناسایی قرار گرفته است.


معرفی کتاب
این پژوهشگر مرکز نسخ خطی آستان قدس رضوی ادامه داد: منتخب القصاید دربردارنده مجموعه اشعاری است که توسط راقم مشهدی در سال‌های گوناگون سروده و با کتابت او به صورت چاپ سنگی منتشر شده است.
وی اظهار کرد: این اثر از نظر محتوا شامل سه بخش «مدح و و منقبت و ذکر رشادت‌ها و مصائب ائمه اطهار(ع) و خاندان ایشان»، «مدح متولیان، حکمرانان و فعالان سیاسی – نظامی خراسان و سایر مناطق» و «مدح اهل علم، ادب و فرهنگ» است.
پخش موشن گرافیک معرفی کتاب منتخب القصاید، تقدیر از مصطفی لعل شاطری و امضای تمدید تفاهم‌نامه همکاری مشترک بین سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و اداره کل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی، از دیگر بخش‌های این مراسم رونمایی بود.

اهمیت برگزاری برنامه سه‌شنبه‌های علمی و فرهنگی
همچنین حجت‌الاسلام والمسلمین علی اکبر سبزیان مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی در این مراسم اظهار کرد: این سازمان با برگزاری برنامه سه‌شنبه‌های علمی و فرهنگی در چند سال اخیر، آثاری را به مخاطبان معرفی کرد که در گذشته کمتر به آن‌ها پرداخته شده بود و بسیار خرسندیم که میزبان یکصد و سی و هشتمین برنامه آن هستیم.
وی گفت: ظرفیت‌های کتابخانه آستان قدس رضوی و برگزاری این برنامه‌ها علاوه بر رشد و پویایی فرهنگی جامعه می‌تواند به شناخت دقیق فعالیت‌ها و کارکردهای مجموعه کتابخانه‌های عمومی کمک کند.
سبزیان از کتابخانه فاخر آستان قدس رضوی به عنوان «پرچمدار کتابخانه‌های عمومی در جهان اسلام» نام برد و افزود: شعار امروز نهاد کتابخانه‌ها، خدمت به عموم مردم است یعنی کتابخانه‌ها تنها مخزن منابع و سالن مطالعه نیستند. کتابخانه آستان قدس رضوی نیز با برگزاری سه‌شنبه‌های فرهنگی در راستای خدمت به مردم و برطرف کردن نیازهای اطلاعاتی و دانشی جامعه حرکت می‌کند که اهتمام آن‌ها مایه تقدیر است.

لزوم راه‌اندازی اتحادیه کتابخانه‌های عمومی جهان اسلام
وی با تأکید بر اینکه کتابخانه آستان قدس رضوی می‌تواند پیشتاز و محور در راه‌اندازی «اتحادیه کتابخانه‌های عمومی جهان اسلام» شود، تصریح کرد: نهاد کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی نیز در حد توان خود در استان در این اقدام مشارکت خواهد داشت.
مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی درباره کتاب ارزشمند منتخب القصاید نیز گفت: شعرهای پرمایه و عمیق این اثر منظوم در مدح و منقبت ائمه اطهار(ع) به ویژه شعرهای مرتبط با واقعه عاشورا می‌تواند منبع خوبی برای ذاکران اهل بیت(ع) باشد.
وی با اشاره بر اینکه در این اثر به تاریخچه چاپ سنگی در ایران نیز پرداخته شده است، افزود: همچنین در بخش‌های دیگر کتاب به رویدادها و شخصیت‌های برجسته اشاره شده که از این رو می‌تواند مورد توجه پژوهشگران و اهل تاریخ قرار گیرد.

انتهای پیام

منبع: استان نیوز

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.